Community-building

De eerste oproep

Stadscoöperatie Assen is nu in de groei sinds kerst 2018, ongeveer 5 maand dus. Het idee hebben Liedeke (SuperMirthe’s Lichtpuntjes) en Eelste (drs. Eelste) als eerste op facebook gezet, om te kijken of ze de enigen zijn die enthusiast werden van het idee, of dat er meer waren. Het idee dat we hebben gepresenteerd stond op de website van Eelste. We omschreven het toen zo:

Voor dit nieuwe initiatief (met werknaam ‘Coöperatie Assen’) zijn we op zoek naar ambachtslieden en wereldverbeteraars! Ben of ken jij een ZZP’er* die nog op zoek is naar samenwerking om groter te groeien, en een locatie in het centrum van Assen voor betere bereikbaarheid? Wij zijn Liedeke van Spronsen en Eelste Abels, de initiatiefnemers van deze nieuwe coöperatie. We zitten in de beginfase van het opstarten van deze coöperatie en zoeken nog mede-ondernemers die graag mee willen denken én doen!

Liedeke van Spronsen is eigenaar van SuperMirthe’s Lichtpuntjes, een kaarsenatelier en re-integratiebedrijf, en Eelste Abels is eigenaar van Eelste – Tiny House XS, onder andere Tiny House bouwer, vilter en coach. We zoeken nog 3 mede-ondernemers die net als wij graag een grotere doelgroep willen bereiken, en dit graag willen doen door middel van samenwerking. We hebben een profiel opgesteld van wat voor soort ondernemers we zoeken. Vind je dat je hierbij past? Schrijf ons dan een brief, waarom jij denkt geschikt te zijn om mee te doen in de kerngroep van de coöperatie, en wij nemen contact met je op! Meer info over ons waarom een wie we zoeken op de website!

*geen ZZP’er maar wel een soortgelijke wens? Lees dan ook verder op de website!

Verrast door enthousiaste respons

We waren best wel verrast over de relatief grote respons op onze oproep. De oproep hadden we alleen binnen eigen kringen verspreid, maar toch kwamen er al gauw een 10 aanmeldingen binnen, en hadden we binnen een 2 weken 100 likes op de pagina. De mensen die actief wilden meedoen hebben we zoveel mogelijk gepland, en zo zaten we druk te plannen om alle gesprekken te kunnen voeren.

De verrassing zat ‘m in het feit dat we eigenlijk hadden bedacht – och, als we een stuk of 5 ondernemers bij elkaar kunnen krijgen, dan moet het toch haalbaar zijn om een pand in de stad te huren met z’n allen… Maar nu hadden we al alleen vanuit eigen kringen direct een 10 a 15 mensen die enthusiast waren!

Makelaars en panden

Enthousiast als we ervan werden hebben we direct panden bezocht en makelaars gesproken. Er is meer dan genoeg leegstand in de stad, maar ondanks dat was het nog best lastig om enigszins betaalbare panden te vinden die een oppervlakte had waar wij iets mee konden. We willen zowel produceren als verkopen in hetzelfde pand, en we willen werken met reintegratie, met personeel, dus er moeten wel een heel aantal vierkante meters voor zijn! Maar, die vierkante meters kosten geld, en ondanks de enorme leegstand in het centrum van Assen, zijn de vierkante meters toch echt enorm duur voor een project zoals dit.

In de zoektocht zagen we dat ook het voormalige postgebouw ook leeg staat – waar de huisartsen in hebben gezeten, op Zuidersingel 12-18. Een enorm pand, en veel te duur, maar aangezien we toch allemaal panden aan het bekijken waren gingen we voor de grap ook daar kijken. Wie weet…..

We waren eigenlijk op slag verliefd op het pand. Wat fantastisch zou dat zijn. We zagen het helemaal voor ons: dat enorme pand, allemaal kamers, allemaal ondernemers, bedrijvigheid, creativiteit, muziek, kunst, ambachten, yoga, meditatie… Hoe cool zou dat zijn?! Een prachtplek met enorm veel ruimte om heel veel kleine ondernemers een kans te bieden om te groeien. Er was maar één maar: het pand kost excl BTW en excl stookkosten al 90.000 euro per jaar……

Inspiratie

Ondanks dat we stiekem wel weten dat het niet kan, dat het niet past bij het project om ‘pandjesbaas’ te spelen, en om alleen maar op de centen te moeten letten waardoor het sociale en creatieve van het project wegvloeit, heeft het pand ons wel geïnspireerd. Geïnspireerd om groter te denken, om in mogelijkheden te denken, om opties te bekijken.

Inmiddels hadden we ook al een ‘kerngroep’, een ‘aanjaagteam’ samengesteld. Er werd ook een eerste brainstorm georganiseerd, waar enthusiast op werd gereageerd: we hadden zo’n 12 tot 15 aanmeldingen (en uiteraard een paar laatste moment afmeldingen). Er werd volop gebrainstormd en de ideeën stroomden binnen. Met al die input hebben we uiteindelijk een eerste visie samengesteld:

Stadscoöperatie Assen staat voor samen duurzaam ondernemen. Werken, leren, maken en ontmoeten staat bij ons centraal. Bij de coöperatie inspireren en stimuleren ambachtslieden en dienstverleners elkaar. Via WerkOntwikkelPlekken groeienparticiperen en ondernemen mensen die (hun talenten) willen ontwikkelen. We bieden een plek om te vinden, doen en beleven, waar iedereen welkom is om elkaar te ontmoeten.

We zijn een sociaal en commercieel onafhankelijk samenwerkingsverband gelokaliseerd in/nabij het centrum van Assen. De coöperatie heeft een circulaire werking voor de stad en maatschappij, waarbij ondernemers die uit onze voegen groeien kunnen doorstromen naar hun eigen plek, om zo plaats te maken voor een nieuwe (startende) ondernemer.

Markten

Inmiddels werken we al met een aantal ondernemers nauw samen. We verzorgen workshops bij elkaar, we (ver)kopen elkaars producten en staan samen op de markt. Daaruit is het idee ontstaan om dat als eerste basis voor de coöperatie te nemen: samen verkopen. Op die manier kunnen we kraamhuur & tijd delen (als er 6 ondernemers op 2 kramen staan, hoeven er geen 6 ondernemers fysiek aanwezig te zijn). We gaan waarschijnlijk met een eerste versie van het abbonnement-vorm werken welke we uiteindelijk in de coöperatie ook willen gaan gebruiken. Hoe het er allemaal uiteindelijk precies uit komt te zien, dat moet nog blijken.

Leegstand

Ook hebben we een nieuwe locatie op het oog: het verkeerspark. Dit zorgt wel voor wat verandering van de oorspronkelijke plannen en ideeën, maar DAMN wat een práchtplek! Van Toolbox in Emmen, een soortgelijke organisatie als wij willen opzetten, kregen we de tip om in een leegstaand pand te gaan zitten dat eigenlijk zo vervallen is dat niemand er nog belang bij heeft. Die moet je dan met z’n allen gaan opknappen, wat voor saamhorigheid zorgt, en als je bewijst dat wij als organisatie een grote meerwaarde hebben voor die plek, kun je uiteindelijk in een normale huur gaan groeien.

Zodoende kwam er opeens een geniaal idee uit de hoge hoed: het voormalige Verkeerspark Assen!! Die staat sinds 2014 leeg. Er waren toentertijd wel kopers voor, maar geen enkele koop is doorgegaan. In 2016 zijn er weer nieuwsartikelen over een verkoop, maar ook die is niet doorgezet. Inmiddels zijn er heel wat brandjes geweest, zijn alle ramen eruit geslagen, alle koper gestolen, al het elektriciteit eruit geropt en heeft de natuur het park van maar liefst 8 hectare overgenomen. Liedeke en Eelste zijn er even wezen kijken, kregen direct bij aankomst al politie bij de auto en bij vertrek stond er ook politie op het terrein, om te zien wat er nog van over is….

Verkeerspark

Hoe cool zou het zijn… Zooooo enthousiast worden wij van het terrein! We lopen erover heen, en alhoewel we de motoren op de achtergrond horen racen, zijn de vogels toch veel oorverdovender. Het terrein ziet er prachtig uit: overal is het groen, overal groeit de natuur, maar tussen die pracht door zien je ook nog de pracht van het eens zo populaire verkeerspark. De meeste daken staan nog rechtop, met de typische blauwe kleur en gele letters er nog op. De total shop staat verloren in een bos van opslag, en om er te komen moet je zo’n beetje door de bosjes klimmen. Het water is zo gezond, er zijn een enorme hoeveelheid waterplanten die de weg versperren en een stel verschrikte eenden vliegt weg als we het water van dichterbij gaan bekijken.

Maar goed. We willen niet een terrein kraken, dat is niet de bedoeling. Dus alhoewel we hier ook enorm enthousiast van worden (net als van het voormalige postgebouw) blijven we ook realistisch. Eerst praten met gemeente & met de eigenaar, kijken of we misschien daar een jaartje mogen zitten, uitproberen, en de aangekondigde sloop kunnen uitstellen. En wie weet, uiteindelijk wel afstellen. Want onder die daken van het verkeerspark, zijn prima nieuwe gebouwtjes te creëren. En in de rimboe kan wel een stadsmoestuin. En op het asfalt organiseren we festivals. En markten. En in het kassagebouw past wel een winkeltje. In het restaurant een kaarsenmakerij, een viltatelier & mode-atelier in één. Zo veel mogelijkheden…

First things first

Het wegdromen is heel leuk, maar er moet een hoop gebeuren om alles te realiseren. Daarom is het aanjaagteam – de Pit-Crew – hard aan de slag om de zaken op een rijtje te krijgen. Zo is er nu naast een Facebook, een Instagram en een LinkedIn ook een website! Deels is dat voort gekomen uit de nood om onderling goed te kunnen communiceren en samenwerken: we hebben allemaal een eigen bedrijf in het dagelijkse leven en dus is het belangrijk efficient te kunnen communiceren op een manier dat iedereen makkelijk vindt. We hebben al verschillende dingen geprobeerd, en zijn uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat een forum misschien wel het handigste communiceert. En een pluspunt: ook iedereen die niet tot de Pit-Crew behoort maar wel graag meedenkt en/of doet (die hebben we even voor het gemak de Schil-crew genoemd), kan ook meedenken! Dus terwijl wij de gemeente en de eigenaar van het verkeerspark op zoeken, een visie en missie schrijven, een organisatieplan en beleidsplan, en alles wat er nog meer nodig is….. Schrijf jij vooral in op het forum en denk mee! Alle handen en alle hoofden zijn meer dan welkom 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: