Transparant atelier met Huisjes op het raam


Beeldend kunstenaar Ans Courtier uit Assen werkt drie dagdelen per week als artist in residence in de Eikplaats van Coöperatie OngeEikt. Het kunstproject heet ‘Matter of Time’. Het is niet alleen voor OngeEikt een experiment; het is voor Ans de eerste keer dat ze als kunstenaar op een andere plek aan het werk is, zichtbaar voor het publiek. Ze neemt letterlijk haar tijd en ruimte in binnen een etalage aan het centrale plein van Assen, het Koopmansplein. Deze tijd en ruimte vormen de basis voor haar creatieve proces.
Ans vindt dat het niet zo vanzelfsprekend is om de tijd te nemen: ‘Tijd heeft met ruimte te maken en ook die moet je innemen, dat heb je nodig om te kunnen groeien. Alles gaat snel en er is behoefte aan meer tijd en ruimte.’ Begin mei 2022 startte Ans in de ruimte van OngeEikt. Ze ervaart wat deze plek haar zegt en neemt de ruimte om een creatief proces te laten ontstaan. Ze vertelt: ‘Ik zie iets en dan moet ik reageren. Dat is heel leuk om te doen. Ik kom op een idee en daaropvolgend op nog een idee. Ik vind het ook een mooie manier om het publiek te laten zien dat kunst niet altijd een vaste vorm heeft.’ De verschillende delen van de ruimte brachten haar na een maand op allerlei projecten die ze rustig aan uitwerkt.
Huisjes als aanklacht tegen vermogensongelijkheid
Zo begon ze huisjes te tekenen op de vier etalageramen. Kleine huisjes over de hele breedte verspreid. Van onderaf worden ze steeds groter. Naast een groeiproces is dit ook een aanklacht tegen de vermogensongelijkheid. Bovenin het raam zijn straks maar een paar huizen te zien. Ze symboliseren het grote kapitaal en de ruimte, macht en de enorme ecologische footprint die deze laag van de bevolking inneemt. De grootste lasten komen op de smalste schouders. Het is een pleidooi voor solidariteit. Als schets legde Ans wat behangproefjes neer voor de ramen. Die deden haar denken aan de straatstenen.
Bloemetjesbehang
Naast het raam is een smalle lange grijze muur met grote blokken steen. Een stevige en duidelijke muur met een duidelijke stapeling. Een ‘muur-muur’ als het ware, aldus Ans. Ze vroeg zich af wat die muur van haar nodig heeft en ging wat schetsen en tekenen. Ordening en vorm vielen op als thema’s. Een ander idee was dat de muur een doorzichtig, gaasachtige open structuur nodig had om zo meer luchtigheid te creëren. Tegelijk vroeg de muur om leven en groen. Ook hierin kwamen de behangproefjes van pas. Ans haalde alle behangproefjes met bloemen en organische structuren uit de verzameling en probeerde ze op de muur uit. Ze plakt ze op een rol papier die ze langs de muur omhoog takelt. Zo ontstaat groei. Groei is naast tijd en ruimte een onderstroom in deze ruimte. En er ontstaat een nieuw bloemetjesbehang.
De muur gaf Ans ook de associatie met het verlangen naar warmte en zachtheid. ‘In mijn eigen atelier zag ik snippers liggen, die ben ik nu op elkaar aan het plakken om tot een vacht te komen,’ aldus Ans. Ook de vacht kan omhoog getakeld worden en groeit gedurende het transparant atelier. Ze vraagt Suhela Pluijmers, ook lid van OngeEikt, om haar te helpen deze snippers te kleuren. Suhela werkt met natuurlijke pigmenten.
Zichtbaar
‘Ik voel nu ook echt contact met dit stukje van Assen. Omdat ik er zoveel ben en naar kijk. Ik zie kinderen spelen, ik hoor geluiden en zie alles wat er gebeurt.’ De deur staat open. Soms lopen mensen binnen met een vraag of voor een praatje. Anderen kijken in de etalage terwijl ze hun ijsje van de naastgelegen ijssalon opeten. Ook scootmobielen met hun bestuurders nemen hun vaste parkeerplek voor het raam in.
Ans vond het eerst wel spannend dat ze zo zichtbaar was terwijl ze aan het werk was. Zo fotografeerde ze een meneer in de spiegel van zijn scootmobiel. Terwijl ze dat deed realiseerde ze zich dat hij haar ook via die spiegel kon zien. Ook ziet ze regelmatig de jeugd die vlak voor het raam zijn vaste hangplek heeft. ‘Ik kijk af en toe als ik aan het werk ben en ze daar staan. Als ze terugkijken, zwaai ik. Ontroerend om te zien dat die stoere jongens toch soms heel onzeker zijn. Niet weten wat ze daarmee aan moeten.’
Naast dat Ans de groei op het raam vastlegt fotografeert ze ook wat er zich aan de andere kant van het raam afspeelt. Twee werelden die samenkomen. In de foto’s gaan ze verenigd verder.
De eerste maand is voorbij. Straks is Ans een paar dagen niet in het atelier. Ze is benieuwd hoe ze het ervaart als ze er weer is. ‘Ik had me van tevoren voorgenomen er plezier in te hebben en dat is goed gelukt. Ik heb zin in de volgende maand.’
Transparant atelier is te bezoeken tijdens de openingstijden van de Kunst & Ambachtenwinkel van coöperatie OngeEikt op donderdag, vrijdag en zaterdagmiddag van 13 tot 17 uur. Koopmansplein 6-8 in Assen.
Interview door Helena Hartholt.
Foto's Helena Hartholt en Ans Courtier


